Laktozna intoleranca
Mleko in mlečni izdelki so še posebej pomembni za zdrav razvoj vašega otroka, ker poleg vsega ostalega oskrbujejo otroka z veliko dragocenega kalcija, ki je pomemben gradnik zdravih kosti.
Nekateri dojenčki imajo težave z laktozo v mleku. Njihovo telo je ne more pravilno presnavljati (laktozna intoleranca). Intoleranca se običajno kaže kot bolečina v trebuščku, vetrovi ali driska.
Tukaj je nekaj nasvetov glede laktozne intolerance.
Kaj je laktozna intoleranca?
Laktozna intolerance je stanje, ko pride do težav pri zaužitju laktoze (“mlečnega sladkorja”). Laktoza je naravni ogljikov hidrat, ki je prisoten v vseh mlečnih izdelkih.
Ljudje z laktozno intolerance ne morejo zadostno presnoviti laktoze, ker encima laktaze, ki je potreben za presnovo laktoze nimajo v zadostnih količinah. Zato laktoza ni zadostno razgrajena na komponente glukoze in galaktoze. Večji delci pridejo v debelo črevo nepresnovljeni. Tam laktozo metabolizirajo mikroorganizmi črevesne flore, ki tvorijo pline (vetrove) ali lahko povzročijo drisko in bolečine v trebuščku.
Ljudje z laktozno intoleranco niso bolni, temveč morajo posebej paziti na svojo prehrano. Iz tega razloga se morajo izogibati uživanju hrane z laktozo. Hkrati pa se mleku in mlečnim izdelkom ne smejo popolnoma odreči, ker so vir pomembnih hranil. Za ljudi z laktozno intoleranco, se dobijo posebni izdelki brez laktoze. Laktozna intoleranca je oblika intolerance na hrano, ki v Nemčiji prizadene okrog 15% ljudi.
Za kaj telo potrebuje laktozo?
Laktoza je glavni ogljikov hidrat v mleku sesalcev.
Materino mleko, ki je tudi najpomembnejši vir energije za dojenčka ima tudi visoko vsebnost laktoze (7 g/100 ml). Med presnovo pride laktoza v tanko črevo, kjer je razgrajena na komponente glukoze in galaktoze. Potem te komponente skozi črevesno steno vstopijo v krvni obtok, ki jih vodi do celic, kjer se izrabijo kot energija. Nadalje laktoza podpira razvoj zdrave črevesne flore pri dojenih dojenčkih.
Dojenčki v fazi dojenja lahko običajno dobro razgradijo laktozo. Le v zelo redkih primerih je laktozna intoleranca takojšnja. Ko človek postaja starejši, lahko izgubi sposobnost za razgradnjo laktoze. Razvije se tako imenovano »primarno pomanjkanje laktaze«. To je najpogostejša oblika laktozne intolerance, simptomi pa se lahko začnejo že v otroštvu. V primeru težav je potrebno obiskati zdravnika.
Ali ima moj otrok laktozno intoleranco?
Možni simptomi in metode testiranja
Laktozna intoleranca se kaže kot težava v prebavnem traktu, po zaužitju mleka in mlečnih izdelkov. Možni simptomi so vetrovi, bolečine v trebuščku, driska in slabost.
Simptomi so močno odvisni od stopnje intolerance in so zelo nespecifični. Da bi izključili vzrok za te simptome, se morate o vaših predvidevanjih posvetovati z vašim pediatrom.
Pediater lahko laktozno intoleranco potrdi ali ovrže s preverjenimi postopki testiranja.
En takšen test je test izdihanega zraka po zaužitju laktoze (hydrogen breath test). Ta test je zelo zanesljiv in je primeren za malčke po enem letu starosti: otrok popije raztopino laktoze na prazen želodček, v naslednjih urah pa se meri vsebnost vodika v izdihanem zraku…
Kaj je intoleranca in kaj je alergija?
Alergija na hrano je povsem druga stvar kot intoleranca na hrano. Alergija na hrano je vedno povezana z odzivom imunskega sistema. Pri alergijah se imunski sistem z obrambno reakcijo odzove na določene substance (beljakovine), ki so za zdravega človeka neškodljive. Pogosto so že majhne količine (»sledi«) dovolj, da izzovejo reakcijo. Tipični alergijski simptomi so kihanje, kožni izpuščaji, srbečica, rdeče oči in zasoplost.
Pri intoleranci na hrano, za razliko od alergije, imunski sistem ni vpleten. Eden od vzrokov je lahko na primer premalo ali pomanjkanje aktivnosti prebavnih encimov v črevesju. To lahko vodi do različnih simptomov v prebavnem traktu po zaužitju določene vprašljive hrane. Pri tem je količina zaužite hrane zelo pomembna. Pri intoleranci telo tolerira majhne količine problematičnih živil za razliko od alergije.
Če zaužitje kravjega mleka povzroči reakcijo, je pomembno razlikovati med pravo alergijo na beljakovine kravjega mleka in laktozno intoleranco:
v primeru alergije na beljakovine kravjega mleka, se moramo kravjemu mleku popolnoma izogniti in se posvetovati z zdravnikom o alternativni, s kalcijem bogati prehrani.
V primeru laktozne intolerance za razliko, se mleko in mlečne izdelke lahko uživa – odvisno od stopnje intolerance. Nekateri ljudje lahko popijejo skodelico mleka ali nekaj jogurta brez težav, medtem ko drugi reagirajo že na neznatno količino. Pri laktozni intoleranci ima telo težavo razgraditi laktozo iz hrane. V teh primerih se priporoča izdelke brez laktoze.
V primeru suma na alergijo na beljakovine kravjega mleka ali na laktozno intoleranco, je pomembno, da se čim prej posvetujemo s pediatrom. Pediater bo podal zanesljivo diagnozo in vam pomagal z nasvetom.
Ali se moramo v primeru laktozne intolerance popolnoma izogniti mleku?
Veliko ljudi misli, da se morajo zaradi laktozne intolerance popolnoma izogniti mleku in mlečnim izdelkom in da morajo zase in za svojo družino priskrbeti prehrano, ki ne vključuje nič mlečnega. To ni povsem nujno, ker se da tudi pri akutni laktozni intoleranci manjše količine laktoze brez kakršnihkoli neželenih učinkov.
Mleko in mlečni izdelki vsebujejo veliko zdravih hranil in so predvsem pomemben vir kalcija. Popolno izogibanje je lahko problematično, posebno za malčke, zaradi zadostnega vnosa kalcija za zdravo izgradnjo kosti. V mladosti je rast kosti največja.
Če je za otroka priproročena nizko-laktozna prehrana, se mleku in mlečnim izdelkom ne smemo povsem izogniti, temveč jih moramo nadomestiti z brez-laktoznimi izdelki.
Pred uporabo brez-laktozne hrane, se posvetujte s svojim pediatrom. Ta vam bo svetoval in odločil, če je ta prehrana primerna za vašega otroka.
Živeti z laktozno intoleranco
Če je bila vam ali vašemu otroku diagnosticirana laktozna intoleranca, morate spremeniti prehrano. Laktozna intoleranca ni ozdravljiva, vendar se lahko s previdnim izborom živil pogosto popolnoma izognemo simptomom.
Najprej se je hrani, ki vsebuje laktozo potrebno popolnoma izogniti, da se črevesje pomiri. Čez nekaj časa, lahko ponovno ponudimo majhno količino laktoze. Količina je odvisna od stopnje intolerance. To lahko izkoristimo za testiranje količine laktoze, ki jo otrok lahko zaužije na dan, v katerem delu dneva in v povezavi s katero hrano. Običajno otroci bolje prenašajo laktozo kot del oboka. Mlečni izdelki, kot je sir, vsebujejo zelo malo laktoze in se jih da zelo dobro tolerirati. Tudi jogurt je zdrava alternativa, ki je pogosto zelo dobro tolerirana, posebno v manjših količinah.
Ni potrebno, da zaradi intolerance prehrano popolnoma omejimo do konca življenja, temveč da jo pozorno uravnavamo. Za zmanjšanje neugodja pri prebavi, je zdaj na voljo cela paleta brez-laktoznih izdelkov.
Naslednja živila so brez laktoze:
- Sadni sokovi, mineralna voda, čaj
- Sadje, stročnice in zelenjava
- Testenine, riž
- Žita, žitni kosmiči
- Jajca
- Med in marmelada
- Zelišča, začimbe
- Oreščki
Hrana, ki vsebuje laktozo:
Vedno je priporočljivo pogledati deklaracijo!
Feta sir, 45% MM v suhi snovi | 0,5 g laktoze/100 g |
Maslo | 0,6 g laktoze/100 g |
Siri za rezanje, Mehki siri, trdi siri | <1 g laktoze/100 g |
Créme fraiche | 2,0-3,6 g laktoze/100 g |
Kremni sir, 10-70% MM v suhi snovi | 2,0-3,8 g laktoze/100 g |
Skuta | 2,5-3,2 g laktoze/100 g |
»Cottage cheese« (skuta) | 2,5-3,4 g laktoze/100 g |
Kisla smetana | 3,0 g laktoze/100 g |
Jogurt | 3,2-5,6 g laktoze/100 g |
Smetana 30% MM v suhi snovi | 3,3 g laktoze/100 g |
Sirni namaz | 3,4-7,5 g laktoze/100g |
Deserti (kreme, pudingi, mlečni riž, etc.) | 3,5-6,0 g laktoze/100g |
Pinjenec | 4,0 g laktoze/100g |
Kislo mleko, kefir | 4,0 g laktoze/100g |
Kozje mleko | 4,2 g laktoze/100g |
Milk-šejk | 4,4-5,4 g laktoze/100g |
Sirotka | 4,7 g laktoze/100g |
Kravje mleko | 4,8 g laktoze/100g |
Sladoled | 5-7 g laktoze/100g |
Čokolada | 9,5 g laktoze/100g |
Mlečni prah | 38,0-51,5 g laktoze/100g |
Vir: Souci Fachmann Kraut, 2008
Živila, ki lahko vsebujejo laktozo-prosimo previdno preverite deklaracijo
- Margarina
- Solatni preliv, majoneza
- Klobase
- Namazi
- Sredstva za zgoščevanje
- Že pripravljeni obroki, ribe v konzervah
- Slani prigrizki