Blaga sadna kašica z žiti
HiPP več kot ekološko
HiPP Organic pečat zagotavlja najvišjo kakovost in jamči, da presegamo zakonske zahteve za ekološko pridelavo.
Brez GSO – gensko spremenjenih organizmov (v skladu z Uredbo o ekološki pridelavi)
- brez dodanih sladkorjev (vsebuje naravno prisotne sladkorje)
- s polnovrednimi žiti
- brez dodanih mlečnih beljakovin
- vsebuje gluten
- brez gostil
vsebuje | 190g |
---|---|
priporočen čas hranjenja | skozi cel dan, zjutraj, dopoldan, opoldan, popoldan, zvečer, med obroki |
glavna sestavina | jabolko, banana, mango, oves, pšenica |
nadaljnje informacije | Poglej deklaracijo za več informacij (PDF) |
Št. Izdelka: AL4800-02
HiPPova eko jabolka za rast in zorenje potrebujejo zadostno količino padavin. Po drugi strani pa predolga mokra obdobja za jabolka niso dobra, saj spodbujajo razvoj plesni. Poleti jabolka potrebujejo toploto, da se razvije pravo ravnovesje med vsebnostjo sladkorja in kislostjo. Jablane pa so zelo občutljiva tudi, ko gre za potrebo po nizkih temperaturah. Odvisna so od obdobja zmrzali, ki sproži pravočasno in redno cvetenje. Med samim cvetenjem pa je zmrzal nekaj, česar nikakor ne prenesejo.
Da bi lahko svoje visoke standarde kakovosti zadovoljevali celo leto, jabolka dobivamo iz ekoloških sadovnjakov v Avstriji, Gruziji, Nemčiji, Madžarski, Italiji, Poljski, Srbiji, Turčiji in Ukrajini, ko drugače ne gre, pa tudi z južne poloble. Če je to le mogoče, imamo raje jabolka iz mešanih sadovnjakov, saj so ti zelo pomembni za ohranjanje starih sort, hkrati pa so tudi pomemben življenjski prostor za žuželke in ptice.
HiPPovi eko bananovci že več kot 20 let rastejo skoraj izključno v naravnih razmerah v visokogorski džungli Kostarike. Tam uspevajo še posebej dobro, saj jim je zelo všeč senca ogromnih dreves, ki zrastejo tudi do višine 50 metrov. V primerjavi z rastlinami na običajnih plantažnih nasadih bananovci rastejo ločeno, daleč drug od drugega in v mešanih nasadih. Na ta način lahko rastline, okužene s škodljivci in boleznimi, enostavno odstranimo in preprečimo nadaljnje širjenje. S kmetovanjem v sožitju z naravo ohranjamo naravni življenjski prostor rastlin in živali ter ščitimo edinstveno raznolikost tropskega gozda.
HiPPove eko banane poleg Kostarike dobivamo tudi iz Ekvadorja.
HiPPov eko mango raste na treh različnih celinah, všeč mu je namreč tropsko podnebje s temperaturami od 25 do 35 °C. Države, v katerih uspeva – Indija, Kolumbija in Mali – so tako raznolike, kot tla, na kateri uspevajo mangovci. Vsem tlom mora biti skupno le to, da so globoka in prepustna.
HiPPov eko oves ima za dobro rast najraje vlažno in hladno vreme na lokacijah z dobro vodno oskrbo, razen tega pa za gojenje ni preveč zahteven. HiPPov oves pridelujemo v Nemčiji, na Poljskem, v Litvi in na Švedskem. Žetev ovsa poteka med julijem in avgustom, potem pa ga očistimo in shranimo na suhem.
Pšenica je zelo razširjena, ker uspeva tako v suhih predelih na jugu in jugovzhodu kot tudi v bolj vlažnih in hladnejših predelih na severovzhodu. Če je prevroče ali premrzlo pa trpita tako pridelek kot kakovost, zato HiPPovo eko pšenico gojimo v Nemčiji, Italiji, Avstriji, na Slovaškem in Madžarskem, ter v Litvi in Romuniji. Po žetvi pridelovalci pšenico očistijo, posušijo in shranijo v državi izvora.
Uporabite le toliko hrane, kolikor pričakujete, da jo bo otrok pojedel in jo enostavno segrejte v posodici, ki ste jo postavili v vročo vodo (v t.i. vodni kopeli) ali pa jo pogrejte v mikrovalovni pečici. Pri segrevanju v vodi, vodo najprej zavrite, jo odstavite z ognja in pustite, da se ohladi. Pri uporabi vodne kopeli se prepričajte, da temperatura vode ne preseže 70 °C, ker se pri tej temperaturi ovitek lahko odlepi in vam kozarček zato spolzi iz rok. V vodo potopite približno polovico kozarčka in vsebino med segrevanjem mešajte. Za pripravo v mikrovalovni pečici odstranite pokrovček in odprtino pokrijte s porcelanastim krožničkom. Kozarček segrevajte na 360 vatov približno 60 sekund (odvisno od pečice). Ko je hrana segreta, jo dobro premešajte s plastično žličko in pred serviranjem preverite temperaturo. Ostankov hrane ne pogrevajte in otroka ne hranite z njimi.
Kadar na HiPPovih izdelkih zasledite prehransko trditev »brez dodanih sladkorjev«, to pomeni, da izdelkom niso dodani kristalni sladkor, fruktoza ali sirup. Vsi sladkorji, ki jih vsebujejo izdelki, izvirajo iz naravnih surovin, ki so predelane v izdelkih.
Popoldne priporočamo obrok brez mleka, recimo žitno kašico z malo pasiranega sadja. Žita vsebujejo ogljikove hidrate, vitamine in minerale in so zato pomemben vir hranil. Lahko pa svojemu malčku žitno kašico ponudite s pasirano zelenjavo – sadje preprosto zamenjajte z zelenjavo. Če želite eno ali drugo, lahko izberete tudi HiPPovo sadje in zelenjavo v kozarčkih ali žepkih.
Tu vam je lahko v pomoč kar dobra stara sončna energija. Sveže oprana oblačila enostavno postavite na sonce, da se posušijo. Po nekaj urah bo sonce madeže večinoma pobelilo.
Druga možnost je, da na oblačila nakapate par kapljic HiPP olja in nato oblačila kot običajno operete v pralnem stroju. Madeži bi morali izginiti vsaj po drugem pranju z oljem. Madeže na sedežnih garniturah pa je najbolje odstraniti z gazirano vodo. Malce vode polijte po madežu, pustite, da se voda vpije, madež popivnajte z vpojno krpo in po potrebi ponovite. Madežev nikoli ne poskušajte odstraniti z drgnjenjem, saj boste s tem umazanijo le še bolj vtrli v vlakna.
HiPP od leta 2011 proizvaja podnebno nevtralno.
Z uporabo obnovljivih virov energije se izognemo velikemu delu emisij, ki nastanejo v proizvodnem procesu. Neizogibne emisije v celoti izravnamo. HiPP je šel zdaj še korak dlje in na trg lansiral prve podnebno pozitivne izdelke. Pri tem vključujemo celotno vrednostno verigo: od polja do maloprodajnega skladišča, kjer vse zmanjšujemo čim več izpustov toplogrednih plinov.
S podnebno pozitivnimi izdelki HiPP več kot nadomesti preostale emisije: tvorimo humus, spodbujamo projekte kompostiranja in podpiramo ekološko kmetijstvo po vsem svetu. Na ta način pomembno prispevamo k varovanju podnebja – v duhu »Kjer se ekološko konča, gre HiPP še naprej«!
Do leta 2025 bo celotno podjetje HiPP podnebno pozitivno.
Kozarčki za večkratno uporabo so z ekološkega vidika smiselni le, če jih je mogoče ponovno uporabiti vsaj petkrat. To pomeni, da bi jih bilo v proizvodni obrat za namen ponovnega polnjenja treba vrniti vsaj petkrat. Ker pa so kozarčki za otroško hrano podvrženi močnim mehanskim obremenitvam (pri transportu, skladiščenju, čiščenju itd.), je tako visoka cirkulacija malo verjetna. Ker je pričakovati nižjo cirkulacijo, se ekološka prednost sistema embalaže za večkratno uporabo zmanjšuje. S tega vidika je recikliranje kozarčkov kot steklene surovine veliko boljše za okolje in zato je več kot polovica HiPPovih kozarčkov narejenih iz recikliranega stekla. Kljub temu pa si še naprej prizadevamo za okoljsko optimizacijo obstoječega sistema embalaže za enkratno uporabo. Z leti se je teža naših kozarčkov zmanjšala, v nekaterih primerih tudi do 20 %, kar pripomore tudi k zmanjšanju njihovega vpliva na okolje.
Malčki imajo posebne prehranske potrebe. Potrebujejo več hranil in še ne prenašajo vsega, kar jedo odrasli ljudje ali starejši otroci. Izdelki za malčke vsebujejo posebne hranljive sestavine, nekateri pa so obogateni tudi z dodatnimi hranili. Poleg tega so malčki v obdobju rasti in so zato bolj občutljivi na škodljive snovi. Hrana za malčke, ki je namenjena za prehranjevanje otrok do 3. leta starosti, mora izpolnjevati zelo stroge omejitve glede škodljivih snovi in ostankov.
Glede na dosedanje izkušnje je za malčke idealnih 5 obrokov na dan: 3 glavni obroki (zajtrk, kosilo in večerja) ter manjša malica dopoldan in popoldan.
Več nasvetov o prehranjevanju malčkov.
Malčkom lahko ponudimo zmerne količine sladkarij (1-2 obroka na dan) – na primer malce sladkega namaza na kruhu. Ena porcija sladkarij ustreza približno velikosti otroške roke. Pomembno je, imamo normalen odnos do sladkarij, ki naj se ga navadi tudi otrok, hkrati pa ne smemo dovoliti, da bi otrok pretiraval s sladkarijami, saj njihovo prepogosto uživanje škoduje zobkom.
Hrana – koliko in kaj?
Ko malčki že malo zrastejo, pogosto nenadoma postanejo zelo izbirčni. Otroku kljub temu še naprej ponujate široko paleto živil – tudi tistih, ki jih je že zavrnil – in še naprej skrbite za prijetno vzdušje ob prehranjevanju. Če pred otroka postavimo zdravo raznoliko hrano, mu to da priložnost, da sam poskusi različna živila in se jih navadi oziroma mu postanejo všeč. Včasih pomaga to, da nepoznano hrano ali takšno, ki otroku kdaj prej ni bila všeč, zmešamo s kakšno, ki mu prija in ga tako nežno seznanimo z novim okusom. Novo vrsto zelenjave lahko na primer zmešate z eno od otrokovih najljubših vrst zelenjave, kot je recimo korenje. In kar je najpomembnejše: otroku bodite za vzor in cela družino naj se prehranjuje raznoliko in zdravo.
Za več informacij kliknite tu.